Skip directly to content

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στo https://www.getold.com/getolds-best-nutrition-advice από την Shelley Levitt. Συγκεντρώσαμε συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή και παρακάτω σας παρουσιάζουμε ό,τι σημαντικότερο έχουμε μάθει από αυτές.

1. Η υγιεινή διατροφή δεν αφορά μόνο το πόσο λεπτή δείχνει η μέση σας. Οι έξυπνες επιλογές τροφίμων επηρεάζουν θετικά και υποστηρίζουν με κάθε τρόπο το να μεγαλώνουμε με υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της καρδιάς σας, της διατήρησης ισχυρών οστών και της μείωσης του κινδύνου της άνοιας. Επίσης, οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν στην τόνωση της μνήμης αλλά και να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο.

2. Η χρωματική ποικιλία είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή. Οι αποχρώσεις των φρούτων και τωνλαχανικών υποδηλώνουν και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Τα λαχανικά χρώματος πορτοκαλί, όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ενώ τα πράσινα φύλλα αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α, Κ, φυλλικού οξέος και πολλών άλλων. Οι κόκκινες ντομάτες παράγουν λυκοπένιο. Τα μωβ και μπλε τρόφιμα όπως τα βατόμουρα και η μελιτζάνα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Φυσικά δεν χρειάζεται να απομνημονεύσετε μια χρωματική παλέτα. Εάν το πιάτο σας μοιάζει με ένα ουράνιο τόξο, πιθανότατα θα έχετε όλο το φάσμα των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεστε.

3. Μικρές διατροφικές αλλαγές μπορεί να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο. Με το να προσπαθείτε να ακολουθείτε τις δίαιτες που είναι στη «μόδα», οι οποίες αποκλείουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες, είναι απίθανο να οδηγηθείτε σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες με διάρκεια. Αντ' αυτού, οι ειδικοί συνιστούν καλά μελετημένες και σταδιακές αλλαγές. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανταλλάξετε το λευκό ψωμί και το ρύζι με το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και τους σπόρους όπως το κριθάρι και το κινόα. Επιλογές όπως μια μπριζόλα "ribeye" θα πρέπει να είναι περιστασιακές και όχι ο κανόνας, ενώ φαγητά πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες να είναι καθημερινή επιλογή. Για σνακ, ένα μήλο είναι προτιμότερο από κάποιο γλυκό. Εάν το κρέας είναι καθημερινή επιλογή σας, προσπαθήστε να πειραματιστείτε με περισσότερα πιάτα με λαχανικά. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να αναζητήσετε στο διαδίκτυο εμπνευσμένες ιδέες και εύκολες συνταγές που δεν περιλαμβάνουν το κρέας.

 4. Οι φυτικές ίνες είναι φίλος μας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου, βοηθώντας σας να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και μειώνοντας τον πόνο, που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Ακριβώς επειδή οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να αισθανόμαστε πλήρεις από το φαγητό, μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι περισσότεροι από εμάς δεν προσλαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες, οπότε θα ήταν καλό να αντικαταστήσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, φασόλια, μπιζέλια και άλλα όσπρια.

5. Εστιάστε λιγότερο σε αυτά που δεν περιλαμβάνετε πλέον στη διατροφή σας και περισσότερο στις νέες σας συναρπαστικές διατροφικές επιλογές που προστέθηκαν. Εφόσον θέλετε να κάνετε τη διατροφή σας πιο υγιεινή, είναι σημαντικό να μειώσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σνακ, τα λιπαρά κρέατα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Πόσο, όμως, εύκολο είναι να εστιάσετε στα θετικά αυτής της επιλογής; Θα ανακαλύψετε ένα σωρό καινούρια πράγματα όπως οι νέοι κόκκοι "Farro" (Ζέα) και "Freekeh" (ψημένοι κόκκοι πράσινου σιταριού), οι οποίοι είναι πλέον ευρέως διαθέσιμοι. Υπάρχουν πρακτικοί και βολικοί τρόποι για να προσθέσετε περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως οι συσκευασμένες σαλάτες, τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα γιαούρτια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και εύκολη στην προετοιμασία άπαχη πρωτεΐνη στα σημεία πώλησης κρέατος και ψαριών.

6. Πώς και Πότε τρώτε μπορεί να είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό που τρώτε. Η έρευνα σχετικά με τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις λεγόμενες «Γαλάζιες Ζώνες», περιοχές του κόσμου όπου το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, δείχνει κάποια σαφή διατροφικά πρότυπα. Οι κάτοικοι της «Γαλάζιας Ζώνης» τείνουν να τρώνε μεγαλύτερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά ένα ελαφρύτερο γεύμα το βράδυ απολαμβάνοντας πολλά κοινά γεύματα με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Όπου και αν ζούμε, μπορούμε όλοι να προσαρμόσουμε αυτά τα μαθήματα από τις «Γαλάζιες Ζώνες» στις δικές μας ζωές. Για παράδειγμα, οι ειδικοί συνιστούν τη διατήρηση δωδεκάωρης σίτισης καθημερινά. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, να φάτε την τελευταία μπουκιά της νύχταςστις 7 ή 8 μ.μ. και την πρώτη μπουκιά το πρωί στις 7 ή 8 π.μ. Αυτό όχι μόνο εξαλείφει την επιθυμία για ανόητα σνακ για γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα, ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση το βράδυ, αλλά επίσης να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης, της καούρας και της δυσπεψίας. Ακόμα και αν τρώτε μόνοι σας, μπορείτε να επιβραδύνετε για να απολαύσετε κάθε μπουκιά, εστιάζοντας στη γεύση και την υφή, αντί να τρώτε μηχανικά το γεύμα σας.

PP-PFE-GRC-0410-APR19